Jak rozpalić piec Morsø Forno?
Rozpalanie pieca Morsø Forno
Rozpalanie Forno można porównać do rozpalania kominka. Należy umieścić duże drewno opałowe na dole, a małe na górze. Nałożenie zbyt dużej ilości drewna opałowego jest prawie niemożliwe, więc po prostu należy go uzupełniać.
Kiedy drewno na rozpałkę jest spalone, rozkłada się je równomiernie na kamieniu na środku, a następnie dodaje się więcej drewna opałowego. Jeśli piec ma być używany do pieczenia pizzy, można użyć drobno posiekanego drewna, aby uzyskać szybkie rozpalenie.
Kiedy małe drewno się spali, należy powtórzyć proces, aż będziemy miał wystarczająco dużo żaru, aby pokryć całe spód grilla. Można z powodzeniem użyć szczypiec ogniowych z Morsø, aby uniknąć poparzenia palców.
Użyj odpowiedniego drewna opałowego
W przypadku korzystania z pieca drewno powinno być zawsze suche, czyste i nieprzetworzone. Nigdy nie należy używać drewna dryfującego, ponieważ zawiera dość soli, które może uszkodzić piekarnik. Nie jest również dobrze używać drewna sosnowego, drewna zawierającego hapik, malowanego drewna i płyt wiórowych, ponieważ mogą one wydzielać toksyczne gazy podczas spalania.
Pieczenie pizzy
Jeśli piec ma być używany jako piec do pizzy, musi być bardzo gorący, a po bokach powinny być płomienie. Piekarnik powinien być gotowy do pieczenia pizzy w ciągu 30-60 minut. Więcej o robieniu pizzy w piekarniku można przeczytać tutaj.
Film pokazujący proces rozpalania pieca Forno