Jak wędzić w piecu Morsø?
Wędzenie mięs w piecu Morsø
Wędzenie mięs nie jest bardzo trudne - nie w piecu Morsø. Jedyne, czego potrzebujemy, to mięso, drewno do wędzenia i grill, w którym możemy zamknąć dym wewnątrz razem z mięsem.
Tutaj znajduje się przewodnik z kilkoma sztuczkami i wskazówkami, jak uzyskać najlepsze wrażenia z wędzenia mięsa.
Wybierz odpowiedni materiał do wędzenia!
Zanim zaczniemy wędzenie w grillu, musimy wybrać rodzaj drewna do wędzenia, którego użyjemy. Można np. używać tych gatunków drzew: wiśni, jabłoni, dębów lub orzechów. Należy unikać używania świerka, sosny lub innych gatunków iglastych - zawierają one trochę żywicy, która może nadać potrawom nieprzyjemny smak.
Przykłady gatunków drzew do wędzenia mięsa:
- Mięso lekkie (ryby i drób): np. drewno z drzew owocowych
- Wołowina lub coś podobnego: np. dąb lub inne ciężkie zrębki dymne
Generalnie dobre wędzenie jest zawsze suche, bez kory i całkowicie czyste - czyli tzw. bez farb i chemikaliów.
Przygotuj grill jako piec do wędzenia
Aby móc palić w piekarniku, piekarnik musi utrzymywać dym w środku. W zewnętrznym piekarniku Morsø Forno i Morsø Forno grill II można wędzić mięso, jedyne, czego potrzebujemy, to drzwiczki piekarnika i osłona dymu - i gotowe!
Film pokazujący użycie funkcji wędzenia w piecu zewnętrznym forno
Jak to zrobić:
1. Rozpalić grill za pomocą np. brykietów
2. Jeśli to możliwe, można sprawdzić temperaturę w piekarniku, aby upewnić się, że ma temperaturę zalecaną przez producenta. Forno musi ciepły, ale unikajmy dużych płomieni, aby nie pojawił się kłębek dymu.
3. Wsunąć żar z powrotem do piekarnika, aby utworzyły półkole. Można użyć separatora popiołu z Morsø. W ten sposób unikniemy zbytniego gorąca.
4. Ułóżyć wkładkę grillową z mięsem, a następnie posypać garść okruchów dymnych na najbliższe węgle.
5. Natychmiast umieścić pokrywkę na Forno, aby utrzymać dym w środku. Umieści c na kominie izolator dymu lub wilgotną szmatkę.
Teraz wystarczy poczekać, aż mięso nabierze odpowiedniej temperatury. Zdejmujemy mięso i pozwalamy mu odpocząć przed pokrojeniem, aby sok pozostał w mięsie.